top of page
  • idalinander

Operabakelse (HSB)



Choklad, hasselnötter, kaffe och en hint utav disaronno (amaretto).. den här bakelsen fick smaklökarna att dansa kan jag lova. Typiskt nog så lära jag vänta 1min extra på en kameraman i tältet som skulle filma när jag tog ur botten ur ugnen, så den minuten gjorde att bottnarna började snudda på övergräddade. Men fick ett bra betyg och hamnade i toppen igen, så jag är nöjd med helheten ändå.


Botten:

2 äggvitor

25g strösocker

125g hasselnötsmjöl

125g florsocker

80g vetemjöl

2ägg

20g smält avsvalnat smör (osaltat)


1.Sätt ugnen på 230 grader.

2.Vispa upp äggvitan till ett skum, tillsätt lite socker i taget till du får en fin och glansig maräng.

3. Blanda dom andra ingredienserna (ej smör) i en annan bunke och vispa luftigt, vänd sedan i smöret. Och vänd därefter ner marängen i smeten försiktigt.

4. Bred ut på en bakplåtspappers klädd plåt och grädda mitt i ugnen 7-8min.

5. vänd upp på ett annat bakplåtspapper och låt svalna helt innan du skär den i tre bitar. Medans så gör du dekorationerna och fyllningarna.


Kanderade hasselnötter:

Ett gäng hasselnötter

strösocker som täcker botten utav stekpannan

tandpetare

något att ställa nötterna i medans dom svalnar


  1. hasselnötterna på 200 grader i ugnen 5-8min (håll koll) ta ut dom och lägg i en kökshandduk. gnugga nötterna så skalet släpper.

  2. Ha i sockret i en kastrull och smält sockret på låg värme (torka gärna runt kanterna för att få bort sockerkristaller). när du får en gyllene karamell tar du bort stekpannan från plattan och låter karamellen bli lite seg innan du doppar dina nötter.

  3. sätt en nöt på en tandpetare och doppa i karamellen, du ska få en lång svans på nöten om karamellen är i rätt temperatur/konsistens. håll nöten upp och ner tills den börjat svalna lite annars vickar svansen och spetsen blir sned. ställ i ett glas för att svalna helt innan du dekorerar med den.


Kaffesirap:

1,5dl starkt kaffe

0,5dl disaronno (likör)

135g strösocker


1. låt småsjuda i kastrull till den tjocknat, låt svalna lite innan monteringen av kakan.


Kaffesmörkräm:

1,5dl mjölk

50g strösocker

4 äggulor

50g strösocker

5g snabbkaffe

165g smör (osaltat) rumstempererat


1.koka upp 1,5dl mjölk och 50g strösocker i en kastrull.

2.vispa ihop äggulor, strösocker och snabbkadde till en luftig smet.

3. häll i lite utav mjölken i äggsmeten under omrörning, häll sedan tillbaka allt i kastrullen och koka upp försiktigt under omrörning till krämen tjocknat. Låt svalna helt innan du vispar upp smöre så det blir luftigt, och sen tillsätter krämen. Fyll upp krämen i en spritspåse.


Chokladganage med hasselnöttter.

150g mörk choklad

120g vispgrädde

2tsk honung

20g hackade hasselnötter

30g smör

1.hacka chokladen fint och lägg i en bunke.

2 ha i vispgrädde och honung i en kastrull och koka upp, häll sedan över den hackade chokladen. Blanda i dom hackade hasselnötterna och avsluta med smöret och rör om. Fyll upp krämen i en spritspåse för att underlätta monteringen av kakan.


Choklad och kaffeglace:

1dl vispgrädde

100g mörk choklad

1msk starkt kaffe

1msk smör

1. hacka chokladen och ha den i en bunke. Koka upp grädde och kaffe, häll över chokladen och rör om. Avsluta med smöret.


koraller:

40l vatten

15ml rapsolja

5g vetemjöl

1 nypa salt

någon droppe valfri ätbar färg


  1. blanda ingredienserna i en skål

  2. hetta upp en teflon/non-stick stekpanna och grädda ca 1msk "plättar" tills dom skutar låta och bubbla i pannan. Håll koll så pannan inte är för het och bränner dina koraller.

  3. låt svalna/rinna av på ett hushållspapper


Montering:

1.lägg ut dina tre bottnar och pensla dom med din kaffesirap. Sen spritsar du smörkräm på en av bottnarna i ett jämt lager. Lägg på en till botten med den penslade sidan uppåt och spritsa ut din ganage i ett jämt lager. Lägg på sista botten med den penslade sidan uppåt och spritsa på smörkräm och bred ut till ett jämt lager.

2låt stelna lite i kylen innan du häller på glacen. Och ställ i kylen ett tag till innan du använder en upphettad kniv att dela din kaka i passande strl. Dekorera med dom kanderade nötterna, ev spritsa på lite avsvalnad glace och koraller.

12 visningar0 kommentarer

コメント

コメントが読み込まれませんでした。
技術的な問題があったようです。お手数ですが、再度接続するか、ページを再読み込みしてださい。
bottom of page