top of page
  • idalinander

100% Spritsad Tårta (HSB)





Den här tårtan, jag trodde den skulle bli slutet för mig i tävlingen när bottnarna gav vika. Men jag hittadde felet då jag vet att bottnarna i vanliga fall är väldig stabila... jag glömde att ha i 360g potatismjöl i smeten innan jag skickade in allt i ugnen... man blir lite stressad med kameror i ansiktet och folk som ska intervjua en samtidigt, så var alldeles för lätt att glömma ett moment eller ingrediens. Så det är ett UNDER att jag ens hade en tårta att presentera, även om den vart något lägre än tänkt, så receptet är för en 25cm hög tårta.


Bottnar/anslag:

810g strösocker

9st ägg

405g Vetemjöl

360g potatismjöl

3msk vallmofrön

27g bakpulver

36g vaniljsocker

4,5dl hett vatten


1.Sätt ugnen på 160 grader varmluft.

2.Blanda ägg och strösocker luftigt i en bunke.

3.Blanda alla torra ingredienser i en skål och sikta ner i äggsmeten, blanda försiktigt. Avsluta med att vända ner det heta vattnet till en slät smet.

4. fyll tre st högre 18cm springformar eller formar med lös botten som fodrats med bakplåtspapper med smeten. Väg formarna så det blir lika mycket smet i varje,

5.Grädda till bottnarna fått fin färg och provstickan blir torr när du testar kakan. I ca 30-40min. Låt sedan bottnarna svalna på galler innan du delar dom i tre delar.


Blåbärsmousse:

250g frysta blåbär

4st Gelatinblad

0,75dl strösocker

3dl vispgrädde

1.Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10min.

2.Koka upp blåbär tillsammans med strösockret i en kastrull till bären mjuknar och släpper sina safter. Ta av från värmen och mixa med stavmixer till en slät massa. Ha i gelatinbladen och rör om till dom löst sig. Låt svalna helt.

3.Vispa upp grädden lätt ( vispar du för hårt kan moussen bli grynig). Vänd ner i blåbärskrämen. Ställ kallt ett litet tag så den får sätta sig. Sen är den redo att fylla din tårta.


Citronmousse:

2dl vispgrädde

2dl cremefraishe (ej light)

0,75dl strösocker

1 citron skal+ saften

3 Gelatinblad


1. lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 10min.

2.riv av skalet från citronen, endast det gula. Sen delar du på den och pressar ur saften.

3.Vispa ihop socker och cremefraishe till cremefraishen tjocknar igen.

4.Ha i lite av citronjuicen i en kastrull och värm upp (koka ej) ha i gelatinbladen i den varma juicen och häll sedan tillbaka den varma juicen i den kalla.

5.Häll i juicen och citronskal i den vispade cremefraishen, och blanda.

6.vispa grädden (ej för hårt) och vänd ner i citronkrämen, låt stå kallt en liten stund, sen är den redo att fylla din tårta.


Smörkräm:

1000g rumstempererat smör (osaltat)

480g/8dl florsocker

8g/2tsk vaniljsocker

Geléfärger


1.Blanda smöret i en bakmaskin med vinge till smöret börjar bli luftigt. Tillsätt florsockret lite i taget till du får en luftig och fin kräm. Smaksätt med vaniljsocker.

2. Dela upp krämen i olika skålar och färga in den mängd du behöver i vardera färg du tänkt använda.


Montering:

1.Lägg upp en tårtbotten på ett fat, bred ut eller spritsa ut ett jämt lager fyllning, gör varannan blåbär varannan citron till du lägger på sista botten.

2. Lägg ett tunt lager med den bruna smörkrämen på hela tårtan. Sen spritsar du ut det mönstret du tänkt. Och förvarar tårtan i kylen så krämen får sätta sig lite.

 

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page