top of page
  • idalinander

Babka (HSB)

Uppdaterat: 30 nov. 2023

Namnet Babka, blev helt ställd när vi fick reda på vad det tekniska baket till avsnitt nr.2, det var inte något jag kopplade till ett bakverk direkt. Men när jag googlade runt så kände jag igen formen på det flätade brödet i alla fall. Det var inte det lättaste att komma på en fyllning som skulle stå ut lite i smaken och tilltala domarna. Men min Babka hamnade i toppen så något gjorde jag helt klart rätt.





Deg:

25g jäst för söta degar

1,5dl mjölk

2 ägg

450g vetemjöl special

80g strösocker

5g vaniljsocker

3g salt

120g smör (osaltat)


1. Smula ner jästen i en bunke, gärna till en bakmaskin, värm mjölken till 37 grader i en kastrull och häll över jästen. Rör om till jästen löst sig , tillsätt äggen och rör om.

2. Blanda (nästan allt) mjöl, socker vaniljsocker och salt i en skål, häll i mjölken och kör på lägre hastighet till degen går ihop, tillsätt därefter smöret i bitar och arbeta till en fin och elasisk deg (ca 10-15min) Tillsätt mer mjöl vid behov.

3. Ha upp den på mjölat bakbord och täck över va 15-20 min så den får släppa spänningarna. Medans så gör du fyllningarna.


Chokladkräm

200g mörk choklad (55%)

0,5dl vispgrädde

1. hacka chokladen och lägg i en bunke.

2. koka upp grädden och häll över chokladen, låt stå en minut innan du rör om till en slät och fin kräm. Ställ åt sidan medan du gör pistagekrämen.


Pistagekräm:

70g skalade naturella pistagenötter

50g mandelsplitter

90g florsocker

0,5-1dl kokosolja

1krm salt

1.ha i alla ingredienser i en mixer, börja med knappt 0,5dl kokosolja och tillsätt mer sen om du önskar en lösare konsistens på krämen. Mixa till en rätt så slät kräm, små klumpar av nötter gör ingenting. Bara gott att få en bit av nöten i munnen tillsammans med chokladen. Ställ åt sidan.


Montering:

1.Smörj och klä en avlång brödform med bakplåtspapper

2. Kavla ut degen till en rektangel (lite längre än bakformen du kommer använda) och bred först ut chokladkrämen (lämna 1cm runtom degen fritt). Sen stryker du ut pistagekrämen över chokladkrämen och rullar sen ihop en tight rulle långsida till långsida.

3.ta en vass kniv och skär igenom rullen längst med mitten och vänd den skurna sidan uppåt. Lägg den ena delen korsad över mitten på den andra och snurra ihop varsin sida (alltid den skurna sidan uppåt) avsluta med att trycka in ändarna lite och placera degen i brödformen. Låt jäsa under bakduk ca 1h. Medans gör du sockerlag och klibbiga pistagenötter.


Sockerlag:

100g strösocker

1dl vatten

2cl Cointreau


1.koka ihop socker, cointreau och vatten i en kastrull till sockret löst sig och vätskan blir klar.

Ställ åt sidan i väntan på att brödet kommer ur ugnen.


Klibbiga Pistagenötter

Ca 50g pistagenötter med skal

Lite utav sockerlagen

1. Skala ett gäng nötter och hacka dom. Placera i en skål och droppa i lite sockerlag och rör om till du får lagomt klibbiga pistagenötter.


Gräddning:

4.Sätt ugnen på 180 grader varmluft.

5.Grädda mitt i ugnen till den börjar få fin färg ca 30min, täck därefter med folie och grädda yttligare 10-20min (till en innertemp på 96-98 grader).

6. Ta ur brödet ur ugnen och pensla direkt med rikligt med sockerlag & strö över dom klibbiga pistagenötterna. Låt svalna lite innan du lyfter ur den ur formen, finns en risk att brödet börjar dela sig lite annars.

14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page