top of page
  • idalinander

Citron & Marängpaj (HSB)

Uppdaterat: 3 dec. 2023



Den här utmaningen var spännande då jag inte är något fan utav paj och absolut inte citron och marängpaj. Så försökte "skojja till den lite" med en basilikamousse i mitten och hallonmaräng på toppen. I programmet så hade jag oturen att hormonhjärnan spökade för en bråkdels sekund så jag råkade slå sönder mitt pajskal vilket resulterade i lite panik. Men lyckades iallafall få ihop något, och även om den var ful så fick den fullt godkänt i smakerna pch ett + i kanten på att jag gjorde snacks citronerna ätbara genom att lägga dom i en smaksatt sockerlag ett tag.


Pajdeg:

170g vetemjöl

85g florsocker

0,5tsk salt

0,5tsk vaniljsocker

1 äggula

1msk grädde

100g smör osaltat


1. Blanda i dom torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt därefter smöret i små kuber. Överarbeta inte degen, den ska se ut som ”sand” tillsätt då äggulan och grädden. Precis när degen går ihop, sluta arbeta den. Plasta in och låt ligga i kylen ca 30min.

2. Kavla ut degen rulla upp den på kaveln och rulla över en pajform med lös botten. Tryck ut degen jämt och skär bort överflödig deg på kanterna. Nagga botten och frys in i 20-30min.

3. Sätt ugnen på 175 grader.

4. Klipp ut en cirkel större än pajformen av bakplåtspapper, knöla ihop det för att få bättre passform och placera över pajdegen. Fyll upp med bakkulor eller torkade ärtor. Då håller pajskalet formen bättre i ugnen.

5. Grädda mitt i ugnen i 20min, sen tar du bort papperet och vikterna. Sätter tillbaka pajen i ugnen igen ca 5-10min till den fått lite färg. Ta ur och låt svalna.

6.För att enklare får bort bottenplattan kan man ha pajen i frysen ett tag och sen försiktigt peta bort den från botten. Du kan behöva ta hjälp utav en tunn kniv.


Citron och basilika mousse:

2 gelatinblad

1/4 citronsaft + skal

15-20 stora basilikablad

65g strösocker

175g vispgrädde


  1. lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten

  2. Skölj citronen och riv skalet (endast det gula), pressa ut saften från 1/4 utav citronen och häll ner i en liten kastrull och koka upp. Smält sedan gelatinbladen i den varma citronjuicen.

  3. Tillsätt socker och basilikan, mixa sen till en slät massa med stavmixer.

  4. Vispa grädden men ej för hårt, då får du en grynig mousse sen. Vänd ner basilikablandningen i grädden och häll upp i en plastad form som passar innermåttet på din pajform.

  5. ställ i frysen 1-2h så den fryser ordentligt (snabbfrysen i tältet var guld värd här)


Inkokta lemon snacks:

5 snacks citroner

2dl vatten

2dl strösocker

2cl limoncello


1. Koka ihop socker, limoncello och vatten till det blir en klar vätska.

2 Skiva mini citronerna tunt och tillsätt i sockerlagen.

3. Låt stå minst 10min.

4. Torka ett gäng på hushållspapper innan du ska använda dom som dekoration


Lemon curd:

1,5dl strösocker

1 stort ägg

2 stora äggulor

2 citroner (saften)

Citronzest från 1 citron

1 nypa salt

25g smör osaltat (kallt)


1. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull. Koka upp på svag värme under omrörning till krämen tjocknar ordentligt.

2. ta av från värmen och häll upp i en glasskål så inte krämen får en metallisk smak. Tillsätt det kalla smöret i kuber och rör om. Låt svalna.


Hallonmaräng:

4 äggvitor

250g strösocker

1msk frystorkat hallonpulver

15g majsstärkelse

1msk vitvinsvinäger

1tsk vaniljextrakt

Ev rosa gelefärg


1. Vispa äggvitorna över vattenbad i 2minuter. Ta bort från värmen och fortsätt vispa i lite socker i taget. Sen har du i dom andra ingredienserna en i taget. Vispa i 7-8min till du får en fluffig maräng. Fyll upp i en stor spritspåse med en rund större tyll.


Montering:

1. Placera pajskalet på ett fat, fyll formen med din lemoncurd jämt över hela botten.

2. Lägg den frysta moussen över curden och fyll på med curden runt kanten om det blir något mellanrum mellan moussen och pajskalet.

3. spritsa ut små toppar av marängen och bränn på den så topparna får fin färg.

4. Dekorera med hallonpulver, avrunna inkokta citronskivor och halverade färska hallon.

9 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page